Zelf uw roze Hortensia (Hydrangea) blauw kleuren

In elke tuin staat wel een hortensia (Latijnse naam: Hydrangea). Menig tuinliefhebber vraagt zich af hoe hij / zij de roze bloemen van hortensia blauw kan kleuren. Dit artikel beschrijft de sleutelfactoren voor blauwverkleuring. En geeft practische tips om uw roze hortensia blauw te krijgen. Omgekeerde kleurovergang kan natuurlijk ook.

Drie basiseisen voor blauwe hortensia's

Om de bloemen van een hortensia (latijns: Hydrangea) blauw te kleuren moet u met 3 voorwaarden rekening houden:

  1. Voorwaarde 1: Soorten- & Rassenkeuze
  2. Voorwaarde 2: Zure grond (dus géén kalk)
  3. Voorwaarde 3: Aluminium-zout (Aluin)

Voorwaarde 1: Soorten- & Rassenkeuze

Niet alle soorten van hortensia kunnen blauwe bloemen krijgen.

  • Alléén cultivars van de soort Hydrangea macrophylla en sommige rassen van Hydrangea serrata kunt u blauw maken.
  • Hortensia’s met witte of crèmekleurige bloemen, zoals de bekende Annabelle (Hydrangea arborescens>) en eikenbladhydrangea (Hydrangea quercifolia), zullen nooit blauw (of roze) kunnen worden. Ze kunnen hooguit een roze tint krijgen door herfstverkleuring.
Tip: Koop een hortensia als deze in bloei staat; als de plant dan roze of blauwe bloemen heeft, dan weet u zeker dat de plant in potentie blauwe bloemen kan krijgen.
Hoe intens blauw een hortensia kan worden, verschilt per ras. Een lichtroze hortensia kan naar lichtblauw verkleuren; een donkerroze of rode Hydrangea donkerblauw tot zelfs dieppaars.

Blauwe hortensia´s die je aan de plant laat indrogen krijgen in de herfst vaak een rode kleur. Dit wordt veroorzaakt door de koudere nachten.

Afbeelding: Cultivars die behoren tot Hydrangea arborescens, Hydrangea paniculata, Hydrangea aspera en Hydrangea quercifolia kun je niet blauw of roze kleuren.

Voorwaarde 2: Zure grond (dus géén kalk)

Zonder zure grond zal een roze hortensia nimmer blauw verkleuren! Alleen in zure grond (lage pH) kan een hortensia aluminium (en ijzer) opnemen, wat vereist is voor de blauwkleuring. Enige practische tips wat u daarom wel of juist niet moet doen:

Wel doen:

  • Rhododendron grond
    Plant uw hortensia in zure grond (pH waarde 4,5 tot 5,5). Gebruik bijvoorbeeld Rhododendron-grond (met veen en turf). Hoe zuurder de grond, hoe blauwer een hortensia kan worden.
  • Verzurende materialen
    Na aanplant kunt u de zuurgraad van de grond geleidelijk verlagen door verzurende materialen bij uw hortensia te strooien. Bijvoorbeeld veen, turf, citrusschillen en rabarberblad.
  • Spaarzaam bemesten
    Bemest uw hortensia spaarzaam, en alleen in de maanden april, mei en juni. Door de plant vanaf juli niet meer te bemesten, zal de ‘hongerige’ hortensia in september makkelijker de aluin opnemen.

Niet doen:

  • Kalk strooien
    Geef een blauwe hortensia geen kalk, want dan kleurt hij roze. Kalk verhoogt de pH en bindt aluminium en ijzer, waardoor aluminium en ijzer niet meer voor de plant opneembaar zijn.
  • Combineren met kalkminnende planten
    Kalkminnende planten hebben profijt van een jaarlijkse dosis kalk. Combineer een hortensia daarom niet met planten die u jaarlijks kalk geeft.
    Tot kalkminnende planten behoren o.a.: Aucuba, Clematis, Ceanothus, Dianthus (anjer), Geranium, Hedera, Helleborus, Lavandula (lavendel), Papaver (klaproos), Rosmarinus, Syringa (sering), Viburnum, Wisteria (Blauwe Regen).
  • Leidingwater
    Leidingwater bevat meer kalk dan regenwater. Gebruik daarom bij voorkeur regenwater.
  • Beton
    Beton geeft kalk af. Een blauwe hortensia kunt u daarom beter niet naast een betonnen fundering of in een betonnen kuip planten.

Voorwaarde 3: Aluminium-zout (Aluin)

Strooi tweemaal per jaar kali-aluin (aluminium-sulfaat) bij de roze bloeiende plant :
  • 1x in mei-juni
  • 1x in september / begin oktober.

Hoeveel aluin doseren?

De benodigde dosering is afhankelijk van de plantomvang.

Bij volwassen planten (7 jaar en ouder) minstens 500 gram kali-aluin per keer; bij jonge planten voldoet 150 gram.

Als u te weinig aluin doseert worden de bloemen minder blauw of blijven roze. Als u te veel geeft kunnen de bloemen verbranden.

Herhaal de aluingift elk jaar. Als de hortensia eenmaal z’n juiste blauwkleuring bereikt heeft, kunt u de aluingift halveren of zelfs achterwege laten.

Hoe aluin doseren?

U kunt op twee manieren aluin geven aan uw hortensia:

  1. Aluin strooien
    Strooi de aluin rondom de plant op de grond. De beste plek is dáár waar de jonge wortels zitten: in een cirkel rondom de plant, even ver van de plantbasis als de scheuten van de plant reiken.
    Voor een snellere werking kunt u de korrels aluin wat inharken en 2x aangieten met water. De regen doet de rest.
  2. Aluin aangieten
    Los de aluin op in warm water en giet het bij de plant (niet op de bladeren).
Tip: Geef uw hortensia eerst een gieter schoon (regen)water, om wortelverbranding door het aluin(zout) te voorkomen.

Tip: Laat aluin niet op de bladeren liggen, want dat kan leiden tot bladverbranding.

Hoe snel wordt een roze hortensia blauw?

Houd er rekening mee dat een hortensia niet in één dag van kleur verandert. Blauwkleuring is een traag proces. Het duurt 1 of 2 jaar voordat u het gewenste resultaat bereikt. Tuinieren vergt veel geduld, maar dan is de beloning ook des te groter.

Bestaan er verschillende soorten aluin?

Aluin bestaat uit aluminiumsulfaat, een zout, en is in verschillende varianten verkrijgbaar:

  • AluminiumSulfaat [Al2(SO4)3]
  • Aluminium-KaliumSulfaat-dodecahydraat [AlK(SO4)2·12H2O]

Aluminium-sulfaat lost minder makkelijk op in water dan aluminium-kaliumsulfaat-dodecahydraat. Daarom komt bij laatstgenoemde variant het aluminium sneller beschikbaar voor de plant; eerstgenoemde variant heeft als voordeel een langere werkingsduur.

Afbeelding: Blauwkleuring of rozekleuring van Hydrangea macrophylla Ayesha. Links de roze variant, rechts de blauw gekleurde variant, een jaar later.

Seizoenseffecten

Blauwe hortensia bloemen die aan de plant blijven, kleuren in het najaar vaak rozerood onder invloed van koude (nacht)temperaturen. De volgende zomer zal de plant weer blauwe bloemen geven.

Afbeelding: Seizoenseffecten. Links een blauw gekleurde hortensia in juni. Rechts dezelfde plant in oktober; de bloemen zijn rood opgedroogd aan de plant.

Tip: Hortensia bloemen kunt u in thuis prima verwerken in een bloemstuk. Ze zijn ook geschikt als droogbloem.

Fabeltje

Dat hortensia’s blauw kleuren door roestige spijkers bij de plant te strooien is een fabeltje. In theorie zouden roestige spijkers kunnen helpen, maar alleen als de plant in zure grond staat én de plant nog geen ijzer beschikbaar heeft. In de praktijk is ijzergebrek meestal niet de beperkende factor om hortensia’s blauw te kleuren.

Advies nodig over uw Hortensia?

Wilt u persoonlijk advies bij de keuze van uw hortensia cultivar of de verzorging ervan? Mail ons!
Advies

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Dew Drops

Related Posts

Uniek evenement: Varend Corso Westland

Het Varend Corso is een sfeervol en fleurig streekevenement met elke zomer meer dan 350.000 bezoekers. Zestig historische veilingschuiten zijn kleurrijk versierd en leggen via

Roze appelmoes

Roze appelmoes van appels met roze vruchtvlees, wie had dat gedacht?!

Rolkassen en de tulpenbroeierij

Rolkassen werden vroeger gebruikt voor de ’tulpenbroei’ in de bollenstreek, rond Sassenheim en Hillegom . Door tulpen in een kas te forceren konden de tulpen

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten.

Plant-aardige cadeaus voor de feestdagen

Op zoek naar een leuk, origineel of alternatief cadeau voor Kerst of Sinterklaas?Iets ‘anders’, dicht bij de natuur, duurzaam?Hieronder volgen wat groene tips en ideeën.

× Hoe kan ik je helpen?