Het Varend Corso is een sfeervol en fleurig streekevenement met elke zomer meer dan 350.000 bezoekers. Zestig historische veilingschuiten zijn kleurrijk versierd en leggen via het water in 3 dagen ca. 70 km af. Het Varend Corso is uitgegroeid van een regionaal evenement tot een attractie die toeristen van ver buiten de streek aantrekt.
Impressie Varend Corso
Versierde boten
Een kleurrijk lint van 60 corsoboten trekt in bijna 1,5 uur aan u voorbij. Traditionele veilingschuiten zijn vrolijk versierd met mooie bloemarrangementen, verse gezonde groenten, en inspirerende potplanten. Alles komt rechtstreeks uit het Westlandse kassengebied.
Figuranten, danseressen en muzikanten op de boten verlevendigen het schouwspel. De taferelen zijn gebaseerd op sprookjes, oude ambachten, musicals, ballet, theater etc. Schipper en bemanning op de platbodem zijn gekleed in traditionele kledij of juist in een uitbundige kledingstijl.
U kunt de stoet langs de hele route aanschouwen. De maand augustus staat bijna garant voor aangename temperaturen en een fraai zonnetje.
Wal Activiteiten
Aan de waterkant langs de vaarroute hangt altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer en is er van alles te beleven. Regelmatig wordt een boot door een staande ovatie en luid applaus onthaald. Langs de hele route geven zogenaamde ‘speakers’ uitleg over de boten, arrangementen, deelnemers etc. Daarnaast is er rondom het corso muzikaal vertier in de dorpskernen, ook tijdens de Vlootschouw. In Delft zijn er activiteiten voor jong en oud, zoals een levendige rommelmarkt, straatspelen, sprookjestheater, oude ambachten, live muziek en gezellige terrasjes.
Vlootschouw met prijsuitreiking
Voor en na de parade liggen de vaartuigen aangemeerd en kunt u ze van nabij bekijken. Raadpleeg de website (www.varendcorso.nl) om te lezen waar en wanneer de boten aangemeerd zijn.
Een deskundige vakjury beoordeelt de presentatie van de boten. Er zijn prijzen te winnen voor de volgende categorieën: mooiste boot commerciële deelnemers, mooiste boot niet-commerciële deelnemers, beste Zeilende Westlander, beste kleine vaartuig, originaliteit, beste bloembinders, beste figuranten en publieksprijs.
Op vrijdagavond reikt de jury prijzen uit voor de presentatie van de boten, op zondagavond voor de figuranten.
Fietstochten
Alle dagen zijn er fietsroutes om het Varend Corso langs de waterkant tegemoet te fietsen. De routes varieren van 1,5 uur (20 km) tot 3 uur (40 km). Fietsroutes met geplande aankomsttijden van het corso zijn te downloaden vanaf de website www.varendcorso.nl.
Trotse deelnemers
Allerlei bedrijven uit de Westlandse (glas)tuinbouwsector leveren een bijdrage. Namelijk: marketing- en verkooporganisaties, transporteurs, telers en telersverenigingen, bloembinders en arrangeurs, en toeleveranciers. Daarnaast doen gemeenten en stichtingen mee.
Organisatie
De botenparade wordt verzorgd door een professionele organisatie, ondersteund door 400 vrijwilligers. Tot de vrijwilligers behoren: schippers, figuranten, muzikanten, bloembinders, creatieve mensen, ‘speakers’, hulpbrigade en verslaggevers. Gemeenten, fondsen en andere organisaties subsidiëren het evenement.
Overnachtingen
De regio biedt prima gelegenheden om er een gezellig weekend te maken.
Bijvoorbeeld met een verblijf in een van de volgende sfeervolle bed & breakfasts:
- B&B De Vogelvlucht, Zouteveenseweg 6, 2636 EH Schipluiden, t: 06 – 49271703
- B&B Linda, Rijnweg 259, 2681 SJ Monster, t: 0174 – 242069
- B&B Prinsenstad, Achterom 86, 2611 PS Delft , t: 06 – 51549320
- China Hotel Holland, Kleveringweg 11, 2616 LZ Delft, t: 015 – 2192399
- Herberg Op Hodenpijl, Rijkstraatweg 20-22, 2636 AX Schipluiden, t: 015 – 3801840
Waar & Wanneer
Laatste weekend van juni, dagelijks van ca. 11:00 tot ca. 19:00 uur.
- donderdag: Midden-Delflanddag (route: Honselersdijk, De Lier, Schipluiden, Maasland)
- Vrijdag: Vlaardingen- Delflanddag (route: Maasland, Vlaardingen, Schipluiden, Den Hoorn, Delft)
- Zaterdag: Westlanddag (route: Honselersdijk, Naaldwijk, ‘s-Gravezande , Naaldwijk/Monster, Poeldijk, Den Haag, Kwintsheul )
- Zondag: Den Haag- TPW: (Route: Den Haag, Rijswijk, Den Hoorn, Wateringen, Honselersdijk)
- Op sommige locaties vaart het corso tweemaal per dag langs.
- Voor de populairste zit- / staplaatsen, bij bruggen en bochten in de stads- en dorpskernen, moet u minimaal 20 minuten voor de geplande doorvaartijd een zitplek innemen.
Recensies
Kosten
Het Varend Corso Westland is gratis toegankelijk.
Vervoer & Parkeren
Bewoners in de regio komen meestal wandelend of per fiets.
Wie van ver komt kan de auto langs de hele vaarroute parkeren.
Tips
– Wie wil zitten dient zelf een klapstoeltje of picknick-kleed mee te nemen
– Voor de kinderen kunt u wat te drinken meenemen.
– Het evenement is goed te combineren met een fietstocht door Midden Delfland.
– Neem een camera mee voor de foto’s!
Meer weten?
De meest actuele informatie over de vaarroutes & aankomsttijden, vlootschouw , walactiviteiten, fietsroutes, het thema van het jaar etc. leest u op de website (www.varendcorso.nl)
Historie: Westlanders en Zeilende Westlanders
Van oudsher was de tuinbouw rondom de stad geconcentreerd, zodat de bederflijke versproducten snel bij consumenten terecht kwamen. Het transport gebeurde aanvankelijk per boot, via ondiepe wateren.
De ‘Westlander’ is een historisch vaartuig dat tuinders gebruikten om hun tuinbouwproducten via het water naar de veiling te brengen. Van 1860 tot 1890 werden de platbodems van hout gemaakt; van 18990 (introductie van de Industriële Revolutie) tot 1914 (begin van de Eerste Wereldoorlog) van ijzer en staal. De lengte van een vaartuig varieerde van 10 tot 18 meter en had een laadvermogen van 10 tot 30 ton. Een Westlander werd met mankracht voortbewogen door een vaarboom in het water te steken en af te zetten tegen de bodem van het vaarwater. In later stadium werden de tuinderschuiten uitgerust met een mast en zeil (‘Zeilende Westlander’). De mast had aan de voet een contra-gewicht om de mast gemakkelijk te kunnen strijken en te zetten.
Sponsoren
- Fonds 1818
- Fonds Westland
- Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
- Gemeente Delft
- Gemeente Maassluis
- Gemeente Midden Delfland, Gemeente Vlaardingen
- Gemeente Westland
- Stichting Loswal ‘de Bonnen’
- etc.