Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten.

Plant-aardige cadeaus voor de feestdagen

Op zoek naar een leuk, origineel of alternatief cadeau voor Kerst of Sinterklaas?
Iets ‘anders’, dicht bij de natuur, duurzaam?
Hieronder volgen wat groene tips en ideeën. (Inclusief korte rijmpjes.)

Cadeautip 1: Phalaenopsis orchidee

Phalaenopsis geschenk voor Kerst en Sinterklaas
Phalaenopsis, een dankbaar geschenk voor Kerst en Sinterklaas

Een Phalaenopsis, ofwel vlinder orchidee, is <strong>de meest dankbare bloeiende kamerplant</strong> die je in huis kunt hebben. Zonder enige twijfel. Het is niet voor niets dat sommige mensen in hun vensterbank alleen maar déze planten hebben staan.

Een Phalaenopsis plant kan thuis in de vensterbank bijna <strong>jaarrond bloeien</strong>. En gaat jaren mee. Hoe ouder een Phalaenopsis wordt, hoe rijker hij bloeit. Het aantal kleuren, vormen en kleurcombinaties waaruit je kunt kiezen is eindeloos.

Tip voor succes met Phalaenopsis

Zet de pot 1x per week vol water, keer hem direct daarna voorzichtig om en laat al het water weer uitlekken. Ook wortels die buiten de pot hangen natsproeien. (Dit doe je het makkelijkst in de douche!)

Gebruik voor het verplanten speciale orchideeëngrond, met onderin wat kleikorrels, en een krappe pot. Als je de wortels eerst even nat sproeit, worden ze buigzamer en krijg je ze makkelijker in de pot.

Wist je dat?

  • De orchideeënfamilie is één van de grootste plantenfamilies op aarde. De natuur telt meer dan 20.000 botanische soorten; daaruit zijn 100.000 gekweekte hybriden ontwikkeld.
  • Orchideeën Vereniging Den Haag is de oudste orchideeënvereniging van Nederland. Elke maand verzorgen hobbyisten een interessante presentatie, plantenverloterij en plantenkeuring. Je leert er veel meer orchideeën kennen. In een gemoedelijke sfeer.

Cadeautip 2: Pioenroos plant (Paeonia)

Foto met bloemen van Pioenroos (Paeonia)
De pioenroos (Paeonia) is een bijzonder dankbare en langlevende tuinplant.

Weinig planten spreken zo tot de verbeelding als pioenroos. Menig 16e en 17e eeuwse schilder en dichter werd al gefascineerd door haar bloemen.

Pioenrozen zijn echte familieplanten. Vaak behoren ze tot de parels in de tuin en gaan ze mee als iemand verhuist. Dus leuk om te geven als iemand net verhuist is of gaat verhuizen. Bij een erfenis is een pioenroos één van de weinige tuinplanten die je kunt verdelen onder de nabestaanden.

Tips voor succes met Paeonia:

Pioenroos gedijt uitstekend in het Hollandse klimaat. Ze behoren tot de makkelijkste tuinplanten en kunnen met gemak 100 jaar oud worden. Plant ze wel op een zonnige plek, met de ‘neuzen’ op grondniveau. En knip in de herfst het blad af. Gooi dat blad in de GFT bak en niet op je composthoop.

Als snijbloem kom je in de bloemenwinkel maar enkele soorten tegen, maar als tuinplant bestaan er honderden soorten. Voor tips bij de rassenkeuze en verzorging kun je Eddie contacteren.

Cadeautip 3: Amaryllisbol

Bloemen van Amaryllis (Hippeastrum)
Bloemen van Amaryllis (Hippeastrum) 'Apple Blossom' geven lang bloeiplezier in de huiskamer.

Hoop doet leven. Zeker met zo’n machtig grote bol als die van een Amaryllis.

Amaryllis met rode of witte bloemen passen helemaal bij de sfeer van december. Ze geven minimaal 2 bloemstelen met 4 tot 6 grote bloemen. Roodbloemige Amaryllis geeft vaak zelfs 3 bloemstelen.

Mijn persoonlijke favoriet is de Amaryllis ‘Apple Blossom’. Geeft bijna altijd 2 bloemstelen (zelden 3) met bloemkleuren die aan appelbloesem doen denken. Daarmee haal je het voorjaar vroeg in huis.

Een Amaryllis bol is m.i. een leuk en leerzaam cadeau voor kinderen. De gedachte van een joekel van een bol die langzaam aan zulke flowerpower geeft, zal een kind altijd bijblijven.

Tips voor succes met Amaryllis:

Een Amaryllisbol in rust kun je op gang helpen door de bol op te potten in een stenen pot en die de eerste drie weken op de verwarming te zetten. Pas watergeven als het blad 10-20 cm boven de bol uitsteekt; niet eerder! Daarna koeler en matig vochtig houden op een lichtrijke vensterbank.

Korte rijmpjes:

Welke kleur ik zal ontvouwen, kun je over 6 weekjes aanschouwen! Rechtstreeks uit Spanje gekomen, laat deze bol al je dromen uit komen! Roze, wit of rood, ’t is een verrassing, met in ieder geval veel bling-bling! Met zonlicht en warmte groei ik elke dag, en tover ik telkens een glimlach!
Bloembol In grote pot en goede potgrond geplant, neergezet aan de lichte kant. Houd de bol vooral niet te nat, dan heeft hij zo rot gevat. Geregeld water en een vriendelijk woord, zeker weten dat hij ieder bekoort. Want als dank zal deze bol dan lustig groeien, en tot ieders tevredenheid fantastisch gaan bloeien!
Bloembol ’t Grootste plezier dat er is, is de groei van een Amaryllis. In die kleine bol zit zoveel kracht, die uitgroeit tot ware bloemenpracht, waar je weken van kunt genieten, voordat de kleuren gaan verschieten. Daarna verlept het blad, ach ja, dat was dan dat, Rest de herinnering, aan ’t wonderlijke ding.

Wist je dat?

  • Als je een Amaryllis-bol rond de Kerst in bloei wilt hebben, moet je hem begin november oppotten en op een warme plek zetten.
  • De bol die in de volksmond “Amaryllis” heet, heet eigenlijk “Hippeastrum”.

Cadeautip 4: Tulpenbollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten.
Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten

Hollandse tulpen zijn al eeuwen beroemd. In de héle wereld. Juist voor tulpen en andere voorjaarsbloeiende bloembollen geldt bij uitstek: genieten is vooruitzien. Omdat je tulpen moet planten als het tuinseizoen afloopt, vergeten we ze nogal eens te planten. Daarom is het een extra leuk idee om ze cadeau te doen.

Je kunt het de ontvanger van bloembollen extra makkelijk maken door zelf alvast de bloembollen uit te planten. Vroeg uitplanten (oktober) is ook voor de bollen beter dan in december. Tijdens Sinterklaas of Kerst geef je de ontvanger dan de bollen in de vorm van een zelf gemaakte cadeaubon. Met een foto van de bloeiende bollen natuurlijk. Je kunt er ook een ticket voor de Keukenhof bij doen, en alvast een gezellig dagje uit inplannen.

Tulpen zijn m.i. een leuk cadeau voor ouderen. Hebben ze geen tuin? Geen nood, je kunt ze ook in meerdere lagen in een grote rieten mand stoppen.

Tips voor succes met tulpen:

Tulpen verlangen een plek in de volle zon en een goede drainage. Wil je meerdere jaren van de bloemen genieten, dan moet je het blad minimaal 6 weken aan de plant laten zitten nadat de bol uitgebloeid is.

Wist je dat?

  • Door het koele weer buiten heb je van tuintulpen véél langer plezier dan van een bosje snijtulpen.
  • De mooiste tijd om de Keukenhof te bezoeken is de 2e helft april en de 1e week van mei.
Zoekt u tulpen die jaren achtereen bloeien? Raadpleeg Ed voor advies! “Komt Sint of Kerst eraan? Denk dan eens groen en duurzaam.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Grassprietjes

Gerelateerde Berichten

× How can I help you?