NurseryPlant Blog

A basic standard blog page example.

20 mei 2020

Park Clingendael in Den Haag: imposant en mooi

Park Clingendael in Den Haag: Imposant en Mooi

Het eeuwenoude Park Clingendael biedt volop rust en stilte om te wandelen of te lezen. Maar ook mogelijkheden om te picknicken of te spelen. Via kronkelige bospaden komt u langs glooiende gazons, bloeiende Rhododendrons, rustieke beekjes en historische bouwwerken. Diverse tuin- en landschapsarchitecten uit de laatste 2 eeuwen hebben in Park Clingendael karakteristieke landschapsstijlen geïntroduceerd, die nog steeds te herkennen zijn. Was het park in voorbije eeuwen alleen te bezoeken voor bevoorrechte notabelen, tegenwoordig kan iedereen van dit openbaar stadspark genieten.

Witte brug in Park Clingendael, Den Haag. De brug vormt een overgang tussen het gazon (speelweide) en het bos.

Snelmenu:

Onderdelen stadspark Clingendael

Engelse Tuin

De Engelse tuin dateert uit de 2e helft van de 18e eeuw. Kenmerkend voor de Engelse landschapstuin zijn parkachtige landschappen: boomgroepen met verrassende doorkijkjes, glooiende gazons, en waterpartijen. Een Engelse tuin oogt natuurlijk, ook al is hij door mensenhanden aangelegd.

In de Engelse tuin, naast een grote vijver, is Instituut Clingendael gevestigd. Dit kenniscentrum houdt zich bezig met internationale betrekkingen, internationaal recht, en internationale ontwikkeling.

Hollandse tuin (‘Dutch Garden’)

Witte terrastrap in Park Clingendael, Den Haag. Via een witte terrastrap, ontworpen door landschapsarchitect Springer, komt u bij een Oud-Hollandse Tuin. Karakteristiek voor deze formele tuinstijl zijn: het geometrische ontwerp, lage buxushaagjes met vormsnoei, strakke bloemperken, wit grint en in het midden een zonnewijzer.

In vroeger tijden, toen bloembollen een kostbaar bezit waren, werden de perken vaak beplant met bollen. Singels rondom het perceel waren nodig voor de afvoer van regenwater in het natte Nederlandse klimaat. De tuin was zeer arbeidsintensief in onderhoud. Tegenwoordig voorkomen stalen banden in de grond dat het patroon van buxushaagjes verloopt.

In de volksmond wordt dit deel van Clingendael wel de “Oud-Hollandse Tuin” genoemd, maar volgens deskundigen zou de term ‘Dutch Garden’ (“Hollandse Tuin”) een betere benaming zijn. Eigenlijk is de ‘Dutch Garden’ een vernederlandste tuinkunst, afgeleid van Engelse en Franse tuinstijlen, aangepast aan Nederlandse omstandigheden.

Sterrenbos

Rhododendron in knopstadium. Park Clingendael in Den Haag. Afbeelding van Rhododendron in het Sterrenbos.Als u in de lente via de hoofdingang naar de Japanse Tuin wandelt, komt u vanzelf door het Sterrenbos, Het bos ontleent haar naam aan het stervormige patroon van paden en zichtlijnen.

Het Sterrenbos heeft een gelaagde beplanting. De tientallen meters hoge bomen bestaan vooral uit eiken. Daaronder groeien manshoge Rhododendron hagen. In mei / juni dragen de Rhodo’s volop bloemen en bloemknoppen in vrolijke kleuren. Sommige cultivars geuren.

Op de grond groeien inheemse planten, zoals Lelietjes van Dalen (Convallaria majalis), wilde hyacint (Hyacinthus) en varens.

Door het hoge bladerdek van de eikenbomen werpen zonnestralen een magisch schouwspel van licht en schaduw op de bospaden en struiken eronder.

Slingermuur

Slingermuur in Park Clingendael. Het restant van de slingermuur bij het koetshuis dateert uit 1730 en diende als fruitmuur. Aan de zuidoost-kant van de muur was het mogelijk om uitheemse fruitsoorten uit warmere streken te telen, zoals druiven, pruimen, peren en abrikozen. Inhammen van de slingermuur beschermden de kwetsbare bloesem en vruchten tegen gure noorden- en westenwinden. De stenen gaven de overdag opgenomen zonnewarmte ’s nachts weer geleidelijk af, zodat het fruit voor de winter oogstrijp was.

Boerderij

Recreatie Park Clingendael

Speelweide en Speeltuin

Een grote speelweide in Park Clingendael biedt volop ruimte om te badmintonnen, te frisbeeën en te picknicken. Maar wie voor de rust komt, vindt in de speelweide genoeg rustige plekjes om in het zonnetje een boek te lezen.

Even verderop, aan de achterzijde van de witte terrastrap, ligt speeltuin De Geest. Grootste trekpleister voor kinderen is het uitgebreide klimfort, dat druk bezocht wordt.

Horeca

In Park Clingendael, vlakbij de Japanse Tuin, bevindt zich een eenvoudige theeschenkerij.

Wandelroutes & Ruiterpaden

Park Clingendael heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Twee wandelroutes zijn met paaltjes gemarkeerd: zowel de rode route (2 km) als de gele route (4 km) begint 50 meter rechts na het toegangshek van de hoofdingang.

Door het duinbos van Clingendael kun je paardrijden op een ruiterroute.

[masterslider id=”7″]

Openingstijden Park Clingendael

Park Clingendael is jaarrond dagelijks geopend.

Als u Park Clingendael in mei of oktober bezoekt, vergeet dan niet de Japanse Tuin  (het pronkstuk van het park) te bezoeken.

Toegangsprijs

Gratis

Adres en Bereikbaarheid

Clingendael 12a, 2597 VH  Den Haag, info t: 070-3533000

De hoofdingang van Park Clingendael ligt aan de Wassenaarseweg, een zijstraat van de Van Alkemadelaan. Ook aan de kant van de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan heeft u toegang tot het landgoed.

Clingendael is goed bereikbaar per bus.
Bij de hoofdingang is een onbewaakte fietsenstalling.
U kunt uw auto parkeren rondom het stadspark.

Reacties

  • ‘Veel wandelpaden’
  • ‘Heel natuurlijk  en authentiek’
  • ‘Ruimte om te spelen voor de kinderen’
  • ‘Heerlijk om tot rust te komen’
  • ‘Een stukje groen erfgoed in de stad’

Tips voor een Daguitje

Bezoek in de buurt ook:

Historie Park Clingendael en Japanse Tuin

Chronologisch Overzicht

 

[th-slider category=”4077″]

 

Plattegrond van de centrale tuin in Park Clingendael.

Figuur 1: De centrale tuin van Clingendael door de eeuwen heen. De transformatie van formele (Franse) tuin naar (Engelse) landschapstuin is duidelijk zichtbaar.
Legenda: 1 = U-vormige sloot, 2 = vijver, 3 = koetshuis, 4 = Huys Clingendael, 5 = poortgebouw, 6 = grachten, 7 = tweede vijver, 8 = dijkterras, 9 = kom.
Bron: Gieskes, Joost S.H. (2009), Cascade, Bulletin voor tuinhistorie, 18e jaargang, nr 1, p. 34.

 

 

 

Meer Inspiratie:  Bijkijk Pinboard Park Clingendael:

 

 

 


Comment Form

Copyrights © 2020 ThemeStall All Rights Reserved.
error: Content is protected !!
X