020-park-clingendael

Park Clingendael in Den Haag: Imposant en Mooi

Een bezoek aan de Japanse Tuin is mooi te combineren met het ernaast gelegen Park Clingendael. Dit uitgestrekte park biedt uitgebreide mogelijkheden om te wandelen en te picknicken. Via kronkelige bospaden komt u langs glooiende gazons, rustieke beekjes en historische bouwwerken.

In een Engelse tuin is het welbekende Instituut Clingendael (kenniscentrum voor internationale betrekkingen) gevestigd. Diverse tuin- en landschapsarchitecten uit de laatste 2 eeuwen hebben in Park Clingendael karakteristieke landschapsstijlen geïntroduceerd, die nog steeds goed te herkennen zijn. Was het park in voorbije eeuwen alleen te bezoeken voor bevoorrechte notabelen, tegenwoordig kan iedereen ervan genieten.

Sterrenbos

Als u in de lente via de hoofdingang naar de Japanse Tuin wandelt, komt u vanzelf door het Sterrenbos, waar manshoge hagen Rhododendrons staan. In mei / juni zijn deze vol bloemen en bloemknoppen in vrolijke kleuren. Het zonlicht door de imposante bomen werpt een magisch licht en schaduwspel op de bloemen en paden eronder.

Hollandse tuin ('Dutch Garden')

Via een witte terrastrap, ontworpen door landschapsarchitect Springer, wandelt u naar een Oud-Hollandse Tuin. Kenmerkend voor deze formele tuinstijl zijn: het geometrische ontwerp, lage buxushaagjes met vormsnoei, bloemperken, wit grint en in het midden een zonnewijzer.

 

In vroeger tijden, toen bloembollen een kostbaar bezit waren, werden de perken vaak beplant met bollen. Singels rondom het perceel waren nodig voor de afvoer van regenwater in het natte Nederlandse klimaat. De tuin was zeer arbeidsintensief in onderhoud; tegenwoordig voorkomen stalen banden in de grond dat het patroon van buxushaagjes verloopt.

In de volksmond wordt dit deel van Clingendael de “Oud-Hollandse Tuin” genoemd, maar volgens deskundigen zou de term ‘Dutch Garden’ (“Hollandse Tuin”) een juistere benaming zijn. Eigenlijk is de ‘Dutch Garden’ een vernederlandste tuinkunst, afgeleid van zowel Engelse als Franse tuinstijlen, aangepast aan Nederlandse omstandigheden.

Slingermuur

Het restant van de Slingermuur bij het koetshuis dateert uit 1730 en diende als fruitmuur. Aan de zuidoost-kant van de muur was het mogelijk om uitheemse fruitsoorten uit warmere streken te telen, zoals druiven, pruimen, peren en abrikozen. De inhammen van de slingermuur beschermden de kwetsbare bloesem en vruchten tegen gure noorden- en westenwinden, en de stenen gaven de overdag opgenomen zonnewarmte ’s nachts weer geleidelijk af, zodat het fruit voor de winter oogstrijp was.

Boerderij

Op het park staat ook een oud boerderij huis met leuke gekleurde luiken en een rietendak.

Recreatie in Park Clingendael

Een grote speelweide in Park Clingendael biedt volop ruimte om te badmintonnen, te frisbeeën en te picknicken. Voor ouderen zijn in de speelweide ruim voldoende rustige plekjes te vinden, om in het zonnetje een krant of boek te lezen.
Even verderop, aan de achterzijde van de witte terrastrap, ligt speeltuin De Geest. Grootste trekpleister voor kinderen is het uitgebreide klimfort, waar veel kinderen enthousiast gebruik van maken.
Park Clingendael heeft een eenvoudige horecagelegenheid annex theeschenkerij, vlakbij de Japanse Tuin.

Wandelroutes & Ruiterpaden in Park Clingendael

Park Clingendael heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Twee wandelroutes zijn met paaltjes gemarkeerd: zowel de rode route (2 km) als de gele route (4 km) begint 50 meter rechts na het toegangshek van de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Door het duinbos van Clingendael loopt ook een ruiterroute.

Openingstijden Park Clingendael

Park Clingendael is jaarrond dagelijks geopend. Als u Park Clingendael in mei of oktober bezoekt, vergeet dan niet de Japanse Tuin, het pronkstuk van het park.

Toegangsprijs

Gratis

Adres en bereikbaarheid

Clingendael 12a, 2597 VH Den Haag, tel. 070-3533000

De hoofdingang van Park Clingendael ligt aan de Wassenaarseweg, een zijstraat van de Van Alkemadelaan. Ook aan de kant van de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan kunt u het landgoed in. U kunt uw auto parkeren rondom het landgoed. Clingendael is ook goed bereikbaar per bus. Bij de hoofdingang is een onbewaakte fietsenstalling.

Combinatietips voor een dagje uit

Bezoek in de buurt ook:
De Keukenhof (tot half mei)
Bloemencorso Bollenstreek (enkele dagen in april)
Westbroekpark / Rosarium (in juli op zijn mooist; 20.000 rozenstruiken)
Varend Corso Westland (een na laatste week in Juni)
Madurodam (bekijk Nederland in 1-2 uur)
strand van Scheveningen (zon gaat onder in zee)
stad Delft (toeristisch centrum)

Reacties

Mientje
Mientje
Lees verder
'Veel wandelgelegenheden'
Hans
Hans
Lees verder
'Heel authentiek en tijdloos'
Janna
Janna
Lees verder
'Ruimte om te spelen voor de kinderen'
Sara
Sara
Lees verder
'Heerlijk om tot rust te komen'
Joe
Joe
Lees verder
'Een stukje natuurlijk erfgoed in de stad'
Vorige
Volgende

Historie Clingendael en Japanse Tuin

1554
Clingendael bestaat nog uit boerderijen

Volgens de archieven is op het huidige landgoed Clingendael een boerderij gevestigd

1591
Philips Doubleth koopt het landgoed
Philips Doubleth koopt het landgoed
De Haagse notabele Philips Doubleth koopt de landerijen van landgoed Clingendael.
1644
Prille begin van Landgoed Clingendael

Clingendael bestaat uit een boerderij, schuur, hooibergen, een laan met plantage, boomgaard met vijver en de (nog bestaande) toegangslaan.

±1650
Aanleg Formele Tuin
Aanleg Formele Tuin

Rond de boerderij wordt een formele tuin aangelegd.

1670-1680
Tuin gevormd in Franse stijl
Tuin gevormd in Franse stijl

Philips III Doubleth (1663-1707) legt op Clingendael een tuin aan in Franse stijl, geïnspireerd door André le Nôtre. De naam "Clingendael" wordt ingevoerd. De naam Clingendael verwijst naar het dal tussen de "klingen", oftewel de duinen.

1727-1744
Aanleg Slangenmuur en Moestuin

Voor Huys Clingendael wordt een slangenmuur, moestuin en boomgaard aangelegd. De tuin rond het huis werd aangepast volgens inzichten van die tijd.

1748
Landgoed Clingendael krijgt nieuwe eigenaar

Landgoed Clingendael wordt eigendom van Jacob van Half-Wassenaar (1704-1790). Door geldproblemen raakt het park in verval.

1818
Park Clingendael krijgt nieuwe eigenaar en een nieuwe stijl
Park Clingendael krijgt nieuwe eigenaar en een nieuwe stijl
Landgoed Clingendael wordt eigendom van de familie Van Brienen. Park Clingendael krijgt een landschapsstijl.
1839
Aankoop Landgoed Oosterbeek
Aankoop Landgoed Oosterbeek

Landgoed Oosterbeek wordt toegevoegd aan landgoed Clingendael.

1860
Japan opent zijn Grenzen

Japan opent zijn grenzen voor het westen (na 2 eeuwen van isolatie).

±1910
Aanleg Japanse Tuin
Aanleg Japanse Tuin

Aanleg Japanse Tuin door eigenaresse freule Daisy (Marguerite Mary barones van Brienen, 1871-1939).

1940-1945
Landgoed Clingendael Bezet

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd Huys Clingendael en het landgoed bewoond door rijkscommissaris Seyss-Inquart. Hij liet meerdere bunkers bouwen.

1954
Gemeente Den Haag wordt Eigenaar

Gemeente Den Haag wordt eigenaar en beheerder van Clingendael. Park wordt toegankelijk voor publiek.

1975-1982
Restauratie Huys Clingendael

Landhuis Clingendael wordt grondig gerestaureerd.

1983
Vestiging Intstiuut Clingedael in Huys Clingendael

 Instituut Clingendael (Nederlands Instituut voor Vredesvraagstukken) vestigt zich in landhuis Clingendael

2003
Rijksmonument

Landgoed Clingendael wordt door de Rijksdienst voor Monumentenzorg aangewezen als beschermd Rijksmonument (historische buitenplaats).

2008
Japanse Tuin voor het eerst ook in het najaar geopend
De Japanse Tuin wordt ook geopend in het najaar.

Figuur 1: De centrale tuin van Clingendael door de eeuwen heen.
De transformatie van formele (Franse) tuin naar landschapstuin is duidelijk zichtbaar.
Legenda: 1 = U-vormige sloot, 2 = vijver, 3 = koetshuis, 4 = Huys Clingendael, 5 = poortgebouw, 6 = grachten, 7 = tweede vijver, 8 = dijkterras, 9 = kom.
Bron: Gieskes, Joost S.H. (2009), Cascade, Bulletin voor tuinhistorie, 18e jaargang, nr 1, p. 34.

Freule Daisy (1871-1939)

Japan was eeuwenlang een geïsoleerd eilandenrijk. Pas vanaf 1860 ontwikkelde Japan, een enorm land, zich tot een centrale eenheidsstaat en opende haar grenzen. Begin 20e eeuw was Freule Daisy (Marguerite Mary barones Van Brienen, 1871 – 1939) één van de weinige Europeanen die één of enkele reizen naar Japan maakte. Ze raakte zo geïnspireerd door de Japanse tuinkunst, dat ze in het Sterrenbos een Japanse tuin aanlegde. De lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en mogelijk het paviljoen liet ze hiervoor uit Japan overkomen. Deze authentieke elementen zijn nog steeds in de Japanse Tuin te zien, evenals de grillig gevormde vijver, het meanderende beekje en de slingerende paadjes met stapstenen. De Japanse Tuin is de enige Japanse tuin van begin 20e eeuw in Nederland en daarom van grote historische waarde.

Freule Daisy onderhield veel buitenlandse contacten en verhuurde landhuis Clingendael regelmatig aan diplomaten. Daardoor kreeg Clingendael internationale bekendheid en faam.

Disclaimer

Deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kunnen gebruikers van deze brochure geen rechten ontlenen aan of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor eventuele (gevolg)schade die daardoor kan ontstaan.

Copyrights

Op alle teksten en beelden in deze brochure berust het copyright bij Den Delft. Dit betekent dat niets zonder schriftelijke toestemming van Den Delft mag worden vermenigvuldigd of gekopieerd.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Grassprietjes

Gerelateerde Berichten

× Hoe kan ik je helpen?