sneeuwklokje-500x500

Koninklijke sneeuwklokjes

Geen bloem zo volks maar toch ook zo koninklijk als ‘ons’ lieflijke sneeuwklokje (Galanthus). In Groot Brittannië, het land van etiquette en monarchie, weten ze dat maar al te goed. Sneeuwklokjes zijn daar een ware hype. Ik heb nooit geweten dat sneeuwklokjes zo populair waren. Waarom dat zo is – dat merk je vanzelf als je een sneeuwklokjestentoonstelling bezoekt.

Bezoek een sneeuwklokjestentoonstelling en het ‘sneeuwklokjesvirus’ overkomt je. Een leek gooit alle sneeuwklokjes op een hoop, maar als je ze op ooghoogte bekijkt en vergelijkt, is er toch een enorme biodiversiteit te ontdekken die meer waardering afdwingt voor ons oh zo gewone sneeuwklokje. Sneeuwklokjes blijken opeens allemaal zo verschillend: in bloemvorm, aantal bloemblaadjes (enkelbloemig of dubbelbloemig), bloemtekening (groen of, zeldzamer, geel of oranje), bloemgrootte, bloemgeur, bloemstand (knikkend of omhoog kijkend), bloeihoogte, bloeiperiode, bladvorm etc.

Voorafgaand aan de tentoonstelling zijn honderden verschillende soorten en rassen sneeuwklokjes opgekweekt. Het is best een topprestatie te noemen om die voor een tentoonstelling precies tegelijk in bloei te krijgen. De sneeuwklokjes worden dan ook stuk voor stuk met enorm veel kennis, zorg en aandacht vertroeteld.

De tentoonstelling zelf is een walhalla voor de sneeuwklokjesliefhebber (in spé). Er is grote creativiteit aan de dag gelegd om de schoonheid van sneeuwklokjes zoveel mogelijk recht te doen. Een sneeuwklokjestentoonstelling is dan ook een waar spektakel: sneeuwklokjes in speciale potten (met openingen voor de bloemen), sneeuwklokjes gearrangeerd in vaasjes, sneeuwklokjes in bloemschikkingen, ja zelfs sneeuwklokjes verwerkt tot levende schilderijen. Met kleine spotjes op de bloemen en een zwarte achtergrond krijgen de zuiver witte bloemen een exclusieve uitstraling.

Een bezoek aan de sneeuwklokjestentoonstelling doet me terugdenken aan de tulpenmania bij ons in de 17e eeuw; die moet een soortelijke, magische uitstraling gehad hebben. Sommige sneeuwklokjes kosten anno nu wel €300,- per stuk; toch wel een riant bedrag voor een bolletje dat amper 2 cm in diameter wordt, 2 blaadjes krijgt en 1 (maximaal 2) bloemetjes per jaar geeft. Een Brit zou zeggen: ‘Natural beauty doesn’t always come cheap!’ (Natuurlijke schoonheid is niet altijd goedkoop).

Het sneeuwklokje ziet er heel teer en fragiel uit; de wiegende bloempjes lijken er zo af te kukelen. Maar schijn bedriegt, want het plantje gedijt in het klimaat van de Benelux bijzonder goed. En de bloemetjes die er zo kwetsbaar uit zien, zijn prima weersbestendig: ze smetten niet door regen en hebben geen last van verbranding door de zon, zoals bijvoorbeeld witte rozen. Frappant dat het sneeuwklokje in Nederland, waar het plantje van nature juist zo goed gedijt, er zo over het plantje heen gekeken wordt.

In tuincentra kom je alleen “Galanthus nivalis” tegen, zonder verdere aanduiding. Toch een karige vertoning, als je beseft dat er meer dan 1500 verschillende cultivars bestaan. Wellicht aanleiding om eens een bijzondere variëteit in uw tuin te planten.

Een oud grasveld staat soms vol met sneeuwklokjes; zoveel dat het onvermijdelijk is om ze als onkruid onder de voet te lopen. Presenteer de sneeuwklokjes op anderhalve meter hoogte en je gaat er vanzelf opeens heel anders tegenaan kijken, met veel meer eer en bewondering. Waren de bloemen van sneeuwklokjes voorheen allemaal “gewoon wit”, blijkt dat bij nadere beschouwing toch wat genuanceerder te liggen.

Tot slot een tip: Als u sneeuwklokjes in uw grasveld wilt uitplanten, plant ze dan altijd op onregelmatige plantafstand: dat ziet er het meest natuurlijk uit. Een natuurlijk effect is het makkelijkst te bereiken door de bolletjes met de hand uit te strooien, en ze in de grond te stoppen op de plek waar ze neervallen.

Spiegel voor de mens Het sneeuwklokje is een aardige spiegel voor de monarchie in Nederland: zoveel Nederlanders, zoveel sneeuwklokjes. Aan de ene kant volks en gewoon, maar aan de andere kant ook een bloem met een  royaal koninklijk tintje. Een koninklijke bloem dus, bereikbaar voor de gewone Nederlander. Net als koning Willem Alexander, ‘onze Willem‘.

Sneeuwklokjes Evenementen

Sneeuwklokjes Feest, De Boschhoeve, Wolfheze

Sneeuwklokjesfestival wordt gehouden op 9, 10 en 11 februari 2023 van 10:00 uur - 16:00 uur

Shepton Snowdrop Festival, Engeland

Jaarlijks evenement in Februari in leuk authentiek Engels dorp. Het hele dorp staat in het teken van sneeuwklokjes en overal zijn standjes te vinden.

Snowdrops at Painswick Rococo Garden, Engeland

Jaarlijks evenement in Painswick, Engeland. 28 Jan 2023 - 27 Feb 2023 Volwassenen £7.00, 65+ £6.00, Kinderen (5-16) £3.30, Gezin £18.00

Sneeuwklokjes Festival Arboretum Kalmthout, België

Jaarlijks meerdaagsevenement in Februari.

Scottish Snowdrop Festival

Jaarlijks evenement van januari tot maart. Op verschillende plaatsen in Schotland zijn de sneeuwklokjes te bewonderen en zijn verschillende evenementen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Grassprietjes

Gerelateerde Berichten

× Hoe kan ik je helpen?