kerstster-800x600

Help, mijn Kerstster plant (Poinsettia) heeft last van bladval of gele bladeren

Heeft uw Kerstster plant (Euphorbia pulcherrima) last van bladvergeling of afvallende bladeren? Hier volgen de meest voorkomende oorzaken en oplossingen van de Planten Dokter.

Grote wisselingen in temperatuur zijn funest voor een Kerstster. Zet een Kerstster dus niet naast een deuropening (op de tocht) of boven een verwarming / radiator. Kenmerkend voor te grote wisselingen in temperatuur is dat het blad afvalt zonder eerst te verwelken.

Lichtgebrek

De Kerstster is een lichtminnende plant en vraagt in de huiskamer een lichtrijke standplaats. Een plaats in de vensterbank, dichtbij het raam, is het beste. De hoeveelheid zonlicht neemt namelijk drastisch af naarmate je verder van het raam af komt.

Eén meter van het raam af is de hoeveelheid zonlicht nog maar 10% van de hoeveelheid licht direct achter het raam.

Daarbij komt nog dat kwekers een Poinsettia tijdens de opkweekfase juist extra belichten met kunstmatig zonlicht (assimilatielampen). Dat verbetert de inwendige kwaliteit en houdbaarheid van een Poinsettia plant. Maar betekent wel dat een Poinsettia plant heel veel minder licht krijgt als hij bij u in de huiskamer staat. Bedenk daarbij ook dat in de winterperiode de hoeveelheid zonlicht sowieso erg laag is, door de kortere dagen én de lagere zonnekracht. En het dus extra belangrijk is om een plant dichtbij het raam te plaatsen (zonder vitrage) om de plant in een goede conditie te houden.

Watergebrek / Te veel verdamping

Houd de potgrond continu licht vochtig; niet te droog of te nat. Een Kerstster verbruikt van nature vrij veel water; meer dan de meeste andere kamerplanten. De temperatuur in de huiskamer ligt bovendien vaak ruim boven het optimum voor Kerstster (15-18°C), wat de verdamping extra verhoogt. Een Kerstster kun je daarom best 2x per week water geven.

Vraag & Antwoord

Waarom is een Kerstster alleen in november / december in het tuincentrum te vinden?

De Kerstster is typisch een decemberplant. Buiten de maanden november en december zul je ze in het tuincentrum niet vinden. Dat heeft alles te maken met de symboliek van een Kerstster. Van oorsprong staan de stervormige bloemen in het christelijk geloof symbool voor de heldere ster aan de horizon, die de drie wijzen volgden om de pasgeboren Christus te vinden, in het jaar nul. Tegenwoordig associëren de meeste mensen de Kerstster wel met Kerstmis als feest (net als de Kerstboom) maar niet zozeer met de religieuze achtergrond ervan..

Kan ik een Kerstster thuis doorkweken?

Ja, maar hij kan wel wat lang gerekt en slungelig worden.

De Kerstster is een zogenaamde kortedagplant. Als u een Kerstster door laat groeien vormt hij in de zomermaanden weer gewone 'groene' bladeren. Naarmate de herfst dichterbij komt krijgt de plant vanzelf weer rode bladeren in de kop. Dat is een natuurlijke reactie van de plant op de daglengte.

In welke bloemkleuren komt Kerstster voor?

Meest bekend is de Kerstster met rode bloemen. Maar er bestaan ook Kerststerren met roze tinten, witte kleuren en meerkleurige bloemen.
De bloembladen van een Kerstster zijn in wezen omgevormde bladeren. De vorm van de bloembladen van de Kerstster is vrijwel hetzelfde als van gewone bladeren.

Moet ik oppassen voor het witte melksap?

Een Kerstster is gevoelig voor bladschade. Het witte melksap is giftig bij inname en zorgt voor irritatie als het in je ogen terecht komt. Het witte melksap is bovendien plakkerig en lastig van je handen te verwijderen. Een beetje oppassen is dus wel op z'n plaats.

Is een Kerstster hetzelfde als een Kerstroos?

Nee, dat zijn twee totaal verschillende planten. Beide planten bloeien wel allebei rond Kerstmis.

Wist je dat?

Vrijwel alle kamerplanten verlangen in de donkere wintermaanden zoveel mogelijk zonlicht. Maar pas dan wel op voor bladverbranding in het voorjaar. Planten zien tijdens de donkere wintermaanden lange tijd nauwelijks zon en zijn niet gewend aan een scherp zonnetje in het voorjaar. Vooral een plant in een vensterbank, vlak achter het raam, op het zuiden of westen kan dan in februari of maart bladverbranding oplopen. Schuif in het voorjaar bij zonnig weer op het zuiden tijdig de vitrage voor de kamerplanten.

Kerstster vouwen van papier

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Grassprietjes

Gerelateerde Berichten