Culinaire delicatesse: Aardperen

De feestdagen nodigen uit om te experimenteren in de keuken. Wellicht het juiste moment om aardperen eens te proberen. Toprestaurants hebben deze vergeten groente opnieuw ontdekt, als vervanger van de aardappel, en roemen de nootachtige smaak.

Vergeten Groenten

Aardperen zijn in Europa al langer bekend dan aardappels (zie kader). Hoewel aardperen geleidelijk in de vergetelheid geraakt zijn, maken ze nu weer een opleving door als exclusieve groente in restaurants. De vergeten groente is opnieuw ontdekt.

De aardpeer komt van nature voor in Noord Amerika. Van oudsher werden de knollen al door Huron-indianen gegeten. Toen de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605 de eetbare knollen ontdekte, introduceerde hij ze in Europa. Gedurende een eeuw werden aardperen heel populair. Vooral in Frankrijk. Aardperen raakten daarna langzaam in de vergetelheid door de opkomst van de aardappel.

De aardappel groeit van nature in Zuid Amerika en is door Spaanse ontdekkingsreizigers geïntroduceerd in Europa, waarschijnlijk door Diego de Amalya in 1536. De aardappel werd toen al honderden jaren door de Inca’s gegeten. Monniken verspreidden de aardappel binnen Europa. Omdat een aardappelplant voor een deel giftig is, zou het tot 1727 duren voordat de aardappel erkend werd als voedselgewas. Daarna nam de teelt van aardappel in Europa een grote vlucht, ten koste van de aardpeer.

Culinair

Afbeeldingen: Knollen van de aardpeer.

Vroeg geoogste knollen van aardperen kun je rauw eten en smaken dan zoet en nootachtig. Oudere knollen kun je beter garen, en proeven meer als artisjok en schorseneer.

Knollen van aardpeer zijn ook te forceren. De gebleekte lentespruiten die dan ontstaan zijn een delicatesse, vergelijkbaar met gebleekte rabarber.

Bereiding

Aardperen kun je net als aardappels op allerhande manieren bereiden: koken, bakken, stomen, raspen, pureren en frituren. Je kunt ze verwerken tot schijfjes (gebakken), blokjes (voor soep), chips (gefrituurd). Rauw smaken ze ook lekker in salade, met appel erbij voor een frisse toets.

Aardperen combineren goed met (pompoen)soep, vleesgerechten, stoofpot, schelpdieren en salade. Om de nootachtige smaak van aardperen te versterken kun je wat geschaafde hazelnoten of walnoten toevoegen.

Diabetici

Aardperen bevatten hoofdzakelijk inuline, dat in onze darmen wordt afgebroken tot fructose. Bij aardappels is dat net even anders. Aardappels zijn rijk aan zetmeel, dat door enzymen in de darmen wordt afgebroken tot glucose. Omdat glucose de bloedsuikerspiegel veel sneller / sterker laat stijgen dan fructose, zou het eten van aardperen voor diabetici beter zijn dan het eten van aardappels.

Familie van Zonnebloem

De aardpeer (Helianthus tuberosus) is in de handel onder diverse namen bekend, zoals: topinamboer, knolzonnebloem en Jeruzalemartisjok. Aardpeer is familie van de zonnebloem (Helianthus annuus) en heeft vergelijkbare bloemen, al komen ze in het Nederlandse klimaat niet altijd in bloei.

Oogstperiode Aardperen

De oogstperiode voor aardperen begint in november, als het blad afgestorven is. Koop ze vooral vers, dan zijn ze knapperig.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Dew Drops

Related Posts

Uniek evenement: Varend Corso Westland

Het Varend Corso is een sfeervol en fleurig streekevenement met elke zomer meer dan 350.000 bezoekers. Zestig historische veilingschuiten zijn kleurrijk versierd en leggen via

Roze appelmoes

Roze appelmoes van appels met roze vruchtvlees, wie had dat gedacht?!

Rolkassen en de tulpenbroeierij

Rolkassen werden vroeger gebruikt voor de ’tulpenbroei’ in de bollenstreek, rond Sassenheim en Hillegom . Door tulpen in een kas te forceren konden de tulpen

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten.

Plant-aardige cadeaus voor de feestdagen

Op zoek naar een leuk, origineel of alternatief cadeau voor Kerst of Sinterklaas?Iets ‘anders’, dicht bij de natuur, duurzaam?Hieronder volgen wat groene tips en ideeën.