Vergeten Groenten
Aardperen zijn in Europa al langer bekend dan aardappels (zie kader). Hoewel aardperen geleidelijk in de vergetelheid geraakt zijn, maken ze nu weer een opleving door als exclusieve groente in restaurants. De vergeten groente is opnieuw ontdekt.
De aardpeer komt van nature voor in Noord Amerika. Van oudsher werden de knollen al door Huron-indianen gegeten. Toen de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605 de eetbare knollen ontdekte, introduceerde hij ze in Europa. Gedurende een eeuw werden aardperen heel populair. Vooral in Frankrijk. Aardperen raakten daarna langzaam in de vergetelheid door de opkomst van de aardappel.
De aardappel groeit van nature in Zuid Amerika en is door Spaanse ontdekkingsreizigers geïntroduceerd in Europa, waarschijnlijk door Diego de Amalya in 1536. De aardappel werd toen al honderden jaren door de Inca’s gegeten. Monniken verspreidden de aardappel binnen Europa. Omdat een aardappelplant voor een deel giftig is, zou het tot 1727 duren voordat de aardappel erkend werd als voedselgewas. Daarna nam de teelt van aardappel in Europa een grote vlucht, ten koste van de aardpeer.
Culinair
Afbeeldingen: Knollen van de aardpeer.
Vroeg geoogste knollen van aardperen kun je rauw eten en smaken dan zoet en nootachtig. Oudere knollen kun je beter garen, en proeven meer als artisjok en schorseneer.
Knollen van aardpeer zijn ook te forceren. De gebleekte lentespruiten die dan ontstaan zijn een delicatesse, vergelijkbaar met gebleekte rabarber.
Bereiding
Aardperen kun je net als aardappels op allerhande manieren bereiden: koken, bakken, stomen, raspen, pureren en frituren. Je kunt ze verwerken tot schijfjes (gebakken), blokjes (voor soep), chips (gefrituurd). Rauw smaken ze ook lekker in salade, met appel erbij voor een frisse toets.
Aardperen combineren goed met (pompoen)soep, vleesgerechten, stoofpot, schelpdieren en salade. Om de nootachtige smaak van aardperen te versterken kun je wat geschaafde hazelnoten of walnoten toevoegen.
Vraag & Antwoord
Diabetici
Familie van Zonnebloem
De aardpeer (Helianthus tuberosus) is in de handel onder diverse namen bekend, zoals: topinamboer, knolzonnebloem en Jeruzalemartisjok. Aardpeer is familie van de zonnebloem (Helianthus annuus) en heeft vergelijkbare bloemen, al komen ze in het Nederlandse klimaat niet altijd in bloei.
Oogstperiode Aardperen
De oogstperiode voor aardperen begint in november, als het blad afgestorven is. Koop ze vooral vers, dan zijn ze knapperig.