Rabarber van
Den Delft

De Lekkerste Rabarber!

De rabarberplanten van Den Delft zijn zo’n 70 jaar oud.
En dat proef je!

De rabarber is na de oorlog aangeplant door m’n opa.
Sindsdien zijn de planten nooit vervangen.
Dit betekent dat de planten ondergronds een enorme wortelkluit ontwikkeld hebben, van meer dan 10 kg per plant.

De wortelkluit is één groot opslagorgaan van energie en voedingsstoffen.
In het voorjaar komen die energie en voedingsstoffen (SMAAK!) terecht in de rabarberstengels.

Vaste klanten (ik noem ze graag ‘ambassadeurs‘ van Den Delft) weten maar al te goed dat rabarber van Den Delft veel beter smaakt dan andere rabarber.

De rabarber wordt dagelijks geoogst. U ontvangt het dus kakelvers!

De intrinsieke kwaliteit van rabarber in de supermarkt is niet te vergelijken met die van Den Delft. In de commerciële rabarberteelt worden rabarberplanten elke paar jaar vervangen. Ook door bewaring gaat de kwaliteit van rabarber achteruit. Verder worden tegenwoordig andere rassen gebruikt dan vroeger.

Rabarber Direct Bestellen?

Rabarber van Den Delft is een delicatesse!

Onze rabarber is verkrijgbaar vanaf Koningsdag tot (uiterlijk) half juni.

‘In het voorjaar is rabarber een van de eerste groenten die van vollegrond te oogsten is, net als asperges.’

Verse Rabarber van Den Delft

Vanaf Koningsdag / Koninginnedag zijn ze er weer: verse Lentestaafjes oftewel rabarber. Óf je houdt ervan, óf je moet er nog van gaan houden. Want onze rabarber is écht lekker de lekkerste.

Rabarber van Den Delft is verse, biologische rabarber, verkrijgbaar vanaf Koningsdag / Koninginnedag gedurende ca 6 weken. Een natuurlijk seizoensproduct, lokaal en biologisch geteeld. De lekkerste rabarber in regio Delft en Midden Delfland. Voor restaurant en particulier.

De tweede helft van het jaar hebben de planten nodig om reserves op te bouwen. Die reserves stelt ze in staat om in het voorjaar zo vroeg uit te lopen!

.

Onze Rabarber producten

Verse Rabarber

Verse rabarber is alleen in het voorjaar verkrijgbaar. U kunt de rest van het jaar wel alvast uw bestelling opgeven volgend jaar of probeert u eens een van onze huisgemaakte compôtes , jams of cupcakes.

Huisgemaakte Rabarbercompôtes

Wij maken huisgemaakte rabarbercômpotes in diverse smaken. Deze zijn te bestellen via onze webwinkel. Lekker voor bij het diner tijdens de kerstdagen of gewoon tussendoor. Probeer nu een of meerdere van onze smaken uit.

cupcakes, the cupcakes, bun
Huisgemaakte Rabarber Cupcakes

Wij maken ook heerlijke frisse rabarber cupcakes. Deze zijn op bestelling verkrijgbaar.

Rabarber Jam

Wij maken ook huisgemaakte rabarber jam in diverse smaken. U kunt u rabarber jam bestellen via onze website.

Waarom Rabarber van Den Delft

Veel gestelde vragen over Rabarber

Veel mensen hebben ooit in hun jeugdjaren rabarber gegeten, daar een nare ervaring mee opgedaan, en het vervolgens nooit meer aangeraakt en geprobeerd. Daar tegenover staat een groep van fijnproevers die juist heel enthousiast zijn over rabarber: ‘stamgasten’ bij wie rabarber wekelijks of dagelijks op tafel komt.

Enkele wetenswaardigheden en anekdotes
Rabarber heeft een eigen, authentieke smaak en is uitstekend te combineren met diverse andere soorten zoet fruit.
Rabarber is een van de eerste gewassen die in het voorjaar van vollegrond geoogst kan worden.
Rabarber is formeel een groente (je eet de stengel en niet de vrucht) maar wordt in de keuken ook veel als fruit gebruikt.
Rabarber bevat van nature weinig calorieën. In Engeland is het "rabarber dieet " een beproefde methode om af te vallen.
Een pol rabarber kan ondergronds een wortelgestel vormen van meer dan 10 kg.
In Azië gebruikt men rabarber al meer dan 5000 jaar, oa vanwege haar geneeskundige krachten. In West-Europa kreeg rabarber pas publieke bekendheid in de 19e eeuw, door verwerking in taarten en chutneys.
Vroeger gebruikte men rabarberblad wel als broodtrommeltje: het grote blad voorkomt uitdroging van de boterhammen en hield ze vers.
Rabarberblad kunt u gebruiken als slakkenvanger: leg het blad een nacht in uw tuin en gooi het daarna in de compostbak.

Koken met rabarber is ‘hot’! Het profiel van rabarber past bij diverse opkomende trends en ontwikkelingen.

Een top 10:

  • Vergeten groentes en nostalgie
  • Rabarber is een oer-Hollands natuurproduct dat bijna iedereen wel kent, maar slechts door weinigen (nog) gegeten wordt. Typisch zo’n vergeten groente die opnieuw ontdekt en gewaardeerd wordt.
  • Seizoensproducten:
   Elk seizoen kent zo zijn eigen producten. Met ‘eten volgens de seizoenen’ houd je meer variatie in je eten.
  • Verse groenten:
   Écht vers is het allerlekkerst en bevat de meeste vitamines.
  • Duurzame, biologische teelt:
   Rabarber gedijt uitstekend in het Hollandse klimaat. Rabarber kent eigenlijk geen ziekten en plagen en is daardoor prima biologisch te telen. Dat is beter voor mens en milieu.
  • Lokaal geteelde producten:
   Vers én duurzaam komt natuurlijk uit de regio. De rabarberstelen zijn dan stevig en licht glanzend. Voorverpakte, slappe rabarberstelen kunt u beter niet kopen.
  • Smaak:
   Rabarber heeft een eigen, authentieke smaak en is uitstekend te combineren met andere (zoete) vruchten. Mensen zijn weer op zoek naar nieuwe smaakbelevingen en leren rabarber waarderen.
  • Gemakkelijke bereiding:
   Het makkelijkste gerecht, rabarbercompôte, heeft u al in 10 tot 15 minuten klaar.
   Er zijn maar weinig producten zó veelzijdig als rabarber. Je kunt rabarber gebruiken als fruit en als groente, voor het maken van compôte, rabarbertaart / rabarberpie, ijs / desserts, drankjes, chutney etc.
  • Uiterst veelzijdig:
   Met een beetje creativiteit kun je lange, dunne flinters van de rode schil met suiker bestrooien en omtoveren tot een vogelnestje. Daarmee krijgt een gerecht opeens een exclusieve uitstraling.
  • Gezondheid:
   Rabarber is van nature caloriearm en past in een verantwoord dieet. In Engeland zijn "rabarberdiëten" heel bekend. Met rabarber kun je ook diverse glutenvrije en vegetarische recepten maken.
   Rabarber is rijk aan vitamine B, C en mineralen. Rabarber schijnt ook goed voor hart en bloedvaten te zijn. Het bevat relatief veel appelzuur, waaraan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven. Rabarber wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
  • Koken & Tuinieren
   Voortkomend uit het ‘back to nature’ gevoel groeit de belangstelling voor koken en tuinieren. De belangstelling voor rabarber lift met die ontwikkeling mee.

Net als voor mensen geldt: de ene rabarber is de andere niet. Hoewel alle rabarber er voor een leek misschien hetzelfde uitziet, zit er wel degelijk verschil in kwaliteit. Factoren die de smaak beïnvloeden zijn: Het ras Van rabarber bestaan honderden rassen. Het ene ras smaakt lekkerder dan het andere. Rassen met volledig groene stelen zijn 2x zo productief maar zuurder dan rassen met rode rabarberstelen. Vanwege de smaak en omdat ze lagere productie hebben, zijn rode rabarberstelen wat duurder in aanschaf dan groene. Den Delft kweekt een eigen rabarber cultivar, geselecteerd op de lekkerste smaak. De teeltmethode Rabarber van vollegrond proeft anders dan rabarber die geforceerd is. Ook kan een plant z’n energie maar 1x besteden; minder stelen oogsten komt de smaak ten goede. Den Delft produceert rabarber op ambachtelijke en duurzame wijze. De lekkerste smaak kweken staat voor ons voorop. Het oogstmoment Rabarberstelen die in april / mei geoogst zijn, smaken het lekkerst. Na de langste dag (21 juni) neemt het gehalte oxaalzuur in de stelen toe en proeven ze zuurder. Rabarberstelen kun je dus het beste bijtijds kopen en invriezen! De bewaring Versproducten lang(er) bewaren gaat ten koste van de smaak en voedingsstoffen. Vers is dus het lekkerst en het gezondst. Verse rabarber herken je aan de stevige stelen en gezond uitziend blad. Bij Den Delft wordt soms wel 2x op een dag geoogst. Supervers dus! Voor consumenten gebruiken we grote rabarberbladeren als verpakkingsmateriaal. Het blad zorgt voor behoud van kwaliteit en smaak (voorkomt uitdroging), en is beter voor het milieu dan andere verpakkingsmaterialen. U kunt ons product er ook gemakkelijk aan herkennen.

Weinig natuurlijke suikers
Het zal u waarschijnlijk verbazen, maar de zuurgraad (pH) van rabarber is gelijk aan die van spinazie. Dat rabarber veel zuurder smaakt dan spinazie komt omdat rabarber van nature minder suikers bevat. Daarom moet u bij de bereiding van rabarber zelf suiker (of een suikervervanger) toevoegen.

Seizoenseffect
Oude rabarberstelen en stelen die in de (na)zomer geoogst worden bevatten meer zuur dan rabarber die in mei (de beste oogstperiode) geoogst wordt. Aan rabarber die later in het jaar geoogst is, moet je daarom meer suiker toevoegen.

Dit hoeft niet, maar het mag wel.
Met een klein mespuntje kalk (‘schoolkrijtje’) neutraliseert u het zuur (oxaalzuur) in de rabarber en hoeft u minder suiker toe te voegen. Wees er wel bewust van dat het juist dat oxaalzuur is dat rabarber z’n authentieke smaak geeft. Te veel kalk toevoegen gaat ten koste van de smaak! Beetje bij beetje toevoegen en tussendoor proeven dus.

Persoonlijk voeg ik geen kalk toe. Rabarber van Den Delft smaakt milder dan rabarber uit de winkel.

Kalk voor rabarber is te koop bij diverse natuurvoedingswinkels, ecologische winkels en reformwinkels. Maar vaak, als u erom vraagt, kan ook degene van wie u rabarber koopt u hieraan wel helpen.

Deze mythe is van mond tot mond hardnekkig ingeburgerd geraakt.

Het (voor)oordeel is gebaseerd op de gedachte dat oxaalzuur in rabarber botontkalking zou bevorderen. Deze gedachte zit meer in de hoofden van mensen dan dat het wetenschappelijk onderbouwd is. Het effect van rabarber op ontkalking wordt in de volksmond schromelijk overdreven. Bovendien eet niemand in de praktijk alléén maar rabarber.
Eventueel kunt u een snufje kalk toevoegen om het oxaalzuur te neutraliseren. Of rabarber combineren met yoghurt of een ander zuivelproduct, om extra kalk binnen te krijgen.

Hoewel de vermeende negatieve effecten van rabarber alom bekend zijn, weet bijna niemand de positieve effecten op de gezondheid. De Oosterse geneeskunde dicht aan rabarber juist heilzame gezondheidseffecten toe. Rabarber schijnt goed voor hart en bloedvaten te zijn. Het is relatief rijk aan appelzuur, waaraan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven.

Een oude tegeltjeswijsheid is nog altijd:

Eet gevarieerd en met mate

Snijd de rabarberstelen in kortere stukjes. Met de hand is dat zo gepiept, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken.

Rabarberstelen schillen is eigenlijk niet nodig; afspoelen voldoet.

Als je de schil meekookt krijgt de rabarber een mooiere, licht frambozenrode kleur. Bovendien houdt je minder rabarber over als je de schillen weggooit. De schillen weggooien is dus eigenlijk dubbelzonde.

Rabarber die in de tweede helft van het jaar geoogst is, krijgt wel een wat vezeliger buitenkant. Sommige mensen schillen de rabarber dan liefst even, met een dunschiller.

Rabarber is bij uitstek een seizoensproduct, net als tulpen. Dit hangt samen met de groeicyclus van rabarber:

In de zomer slaat een rabarberplant energie en voedingsstoffen op in de vlezige wortels (= opslagorganen).
In de vroege lente gebruikt een rabarberplant de reservestoffen uit de wortels om rabarberstelen te maken.

Voor een duurzame teelt is het van belang tijdig met oogsten te stoppen. Een vuistregel is dat een rabarberplant tot de langste dag (21 juni) te oogsten is, en dat de plant de tweede helft van het jaar nodig heeft om voedingsstoffen op te bouwen om vroeg in het volgend voorjaar opnieuw uit te lopen.

Te lang dooroogsten komt neer op roofbouw en is funest voor de rabarberplant. Vanaf juli worden rabarberstelen bovendien (nog) zuurder, taaier en daardoor minder geschikt voor consumptie.

De beste rabarber koopt u bij Den Delft in mei en juni.

U kunt rabarber prima invriezen.

Een grotere hoeveelheid rabarber klaarmaken is efficiënter, kost relatief minder tijd.
U kunt rabarber dan combineren met bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of blauwe bessen, die pas later in het jaar beschikbaar zijn.

Rabarber Evenementen

Ze bestaan: evenementen met rabarber in de hoofdrol. Vol activiteiten: proeverijen (van taarten, jams, chutneys, cakes etc), kookdemonstraties, spelletjes, boerenmarkt, levend theater, muziek en optredens, verkoop & voorlichting. Kortom: vertier en plezier voor jong en oud. Hieronder volgen de voornaamste rabarberfestivals.

Onze Rarbarberrecepten

Onze rabarberrecepten kunt u vinden in ons receptenboek. De recepten zijn echter alleen toegankelijk voor onze leden. Dus word nu lid en laat u inspireren.

Rabarber Aardbeien Jam
Rabarber Aardbeien met Yoghurt - Recepten Den Delft
Rabarber Compôte - Basisrecept
Rabarber Crumble Taart
Rabarber Custard Vlaflip
Rabarber Gin Cocktail - Recepten Den Delft
Rabarber Jam met Gember
Rabarber Kwarktaart
Rabarber Limonade

Wat zeggen onze klanten

Hans
Hans
Lees verder
"Lekkerder dan in de supermarkt"
Job (10 jaar)
Job (10 jaar)
Lees verder
"De lekkerste appelmoes!"
Gerard
Gerard
Lees verder
"Over the moon"
Lida
Lida
Lees verder
"Staat elke dag bij mij op tafel"
Previous
Next
error: Content is protected !!
X