rolkas-800x600

Rolkassen en de tulpenbroeierij

Rolkassen werden vroeger gebruikt voor de ’tulpenbroei’ in de bollenstreek, rond Sassenheim en Hillegom . Door tulpen in een kas te forceren konden de tulpen vroeger geoogst worden, wat de kweker hogere bloemenprijzen opleverde op de veiling en een betere arbeidsverdeling over het jaar gaf.

Rolkassen vormen historische elementen in het landschap van West Nederland.

Een “rolkas” is een kas op wielen die, zoals de naam al aangeeft, over een rails kan rollen en verrijdbaar is. Onder beide lengtezijden van de kas liep één spoorrails. Een trekker kon de kas in z’n geheel met een trekkabel op zijn plaats trekken (‘verkassen’). Een vergrendelsysteem voorkwam dat de kas door storm spontaan kon wegrijden.

Voordeel van een verrijdbare kas is dat een kas per jaar op zo’n drie stukken grond inzetbaar is.

De authentieke rolkas op de foto is aan de kopse kant zo’n 16 meter breed en 8 m hoog. Aan de rechterzijde is één van de twee spoorrails zichtbaar, die doorloopt onder de betonnen fundering in de rechtergevel.

In een kas is het bij een flauw voorjaarszonnetje al snel 5 tot 10 °C warmer dan in de buitenlucht. Ook zijn de nachttemperaturen minder laag, met minder kans op late nachtvorst in het voorjaar. Deze hogere temperatuur werd in vroeger tijden benut om de oogstperiode van gewassen te vervroegen (in het voorjaar) en te verlaten (in het najaar).

Een rolkas kan wel meer dan 1.000 m2 groot zijn. De grootte werd vooral begrensd door de overspanning van rails tot rails; de lengte van een rolkas kent in theorie geen maximum.

De vroegste rolkassen hadden een dak met één punt, met luchtramen in de nok over de gehele lengte van de kas, en hadden glas in de gevels en het kasdek. Latere typen rolkassen hadden meerdere punten (of bogen) en/of een plastic omhulling.

Rolkassen waren vroeger populair in de bollenstreek om tulpen van vollegrond te vervroegen (‘forceren‘). Over tulpen in vollegrond werd dan een rolkas geschoven; als de snijbloemen van de bollen geoogst waren, werd de kas een stukje opgeschoven om de volgende partij bollen te vervroegen. Wanneer de percelen met de rolkas afgeoogst waren, kon men verder oogsten van bollen van vollegrond, volgens de natuurlijke oogstperiode.

Tegenwoordig bestaan er modernere systemen waarmee tulpen veel efficiënter en goedkoper te forceren zijn, zoals de ‘kistenbroei’ en ‘waterbroei’. Rolkassen worden nog wel gebruikt voor het vervroegen en verlaten van andere kleinschalige teelten, zoals die van pioenrozen (Paeonia).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog: Grassprietjes

Gerelateerde Berichten

Mussenflat bewoond

Positief nieuws: de zelfgemaakte mussenflat is inmiddels bewoond! Enkele jaren geleden heeft Den Delft een mussenflat laten maken met ruimte voor 12 paartjes (= 24)

Lees meer... »
× Hoe kan ik je helpen?